Rigter Beveiliging

Uw achterdeur is meestal de entree voor inbrekers

Inbrekers hanteren diverse methodes om uw huis binnen te dringen maar komen in bijna tweederde van de gevallen via uw achterdeur binnen, zo blijkt uit onderzoek. Want doorgaans is de achterdeur – en met name in huurwoningen – slechter beveiligd dan de voordeur. Vooral goed hang- en sluitwerk ontbreekt.

(meer…)

Blaricum onbedreigd bovenaan lijst woninginbraken

Blaricum staat nog steeds onbedreigd bovenaan in de Nederlandse ranglijst van gemeentelijke woninginbraken. Dieven weten de Gooise huizen en villa’s nog steeds goed te vinden. Gemiddeld wordt 93,47 per 10.000 inwoners ingebroken. Dat is dus bij bijna 1 op 100 personen.

Blaricum staat nog onbedreigd bovenaan in de Nederlandse ranglijst van gemeentelijke woninginbraken. Gemiddeld wordt bij bijna 1 op 100 personen ingebroken.Laren en Huizen
Maar onder Blaricum staan ook Laren (5) en Huizen (10) in de top 10. Bussum volgt op een 19e plek zo blijkt uit de jaarlijkse AD Misdaadmeter. De ranglijst is samengesteld op basis van het aantal delicten dat is afgezet tegen het aantal inwoners en niet tegen het aantal woningen omdat niet van elke gemeente betrouwbare cijfers over het aantal huizen voorhanden zijn.

30 seconden
Een geoefend inbreker heeft gemiddeld slechts 30 seconden nodig om uw huis binnen te komen. Echter, zo’n 90% van de inbraken kan met eenvoudige middelen worden voorkomen. De politie en de gemeente doen er veel aan om woninginbraken bij de inwoners van Blaricum te voorkomen maar vragen hierbij wel om uw hulp.

Woninginbraak verminderen
Met het oog op de naderende vakantieperiode vindt u hieronder een aantal tips waarmee u de kans op een woninginbraak aanzienlijk kunt verkleinen. Bij twijfel kan een beveiligingscontrole de zwakke plekken van uw huis in beeld brengen.
 • Zorgt u ervoor dat uw woning een bewoonde indruk maakt
 • Laat het licht aan en uit gaan door gebruik te maken van een tijdschakelaar
 • Berg (reserve)sleutels van raam- en deursloten goed op of leg ze in een kluis. Doe geen labels aan de sleutels.
 • Laat nooit sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten
 • Deuren kunt u verlichten door plaatsing van een buitenlamp die reageert op beweging of via een schemerschakelaar
 • Berg uw ladder, tuinmeubilair en kliko’s altijd op en laat geen (tuin-)gereedschap rondom uw woning liggen
 • Maak foto’s van uw sieraden en noteer de serienummers van uw elektronica waardoor de politie deze sneller bij u terug kan brengen
 • Spreek niet in op uw antwoordapparaat dat u weg bent. U kunt uw huistelefoon doorschakelen.

Huizers aangehouden voor inbraken in ’t Gooi

De politie Gooi en Vechtstreek heeft eind november drie inwoners van de gemeente Huizen, in de leeftijd van 22, 24 en 27 jaar, aangehouden die verdacht worden van zes inbraken en een mishandelingen in ’t Gooi. Meer aanhoudingen dan deze drie Huizers, worden door de politie niet uitgesloten.

De politie heeft eind november drie Huizers van 22, 24 en 27 jaar aangehouden op verdenking van zes inbraken en een mishandeling in ’t Gooi.Groep woninginbrekers
Het woninginbraken team van de recherche van het district Gooi en Vechtstreek is sinds mei bezig met een onderzoek naar een groep woninginbrekers. De drie mannen uit Huizen kwamen hierbij naar voren als verdachten van ten minste zes woninginbraken en een geval van mishandeling. Deze werden gepleegd in de periode van 5 april tot en met 7 oktober, in Huizen, Laren, Hilversum en Blaricum.

Doorzoekingen politie
Na de aanhouding van dit drietal Huizers heeft de politie doorzoekingen gedaan in hun woningen. Of er iets is gevonden en zo ja wat, is door de politie niet medegedeeld. Het woninginbraken team heeft nog meer woninginbraken in ’t Gooi en omliggende gemeenten in onderzoek. De politie sluit daarom niet uit dat nog meer van deze woninginbraken zullen worden opgelost en er meerdere aanhoudingen zullen worden verricht. De verdachte Huizers worden as. vrijdag 5 december voorgeleid voor een rechter-commissaris.

Politieregio is nu district
De politieregio Gooi en Vechtstreek was t/m 2012 een politieregio die negen gemeenten omvatte met een gezamenlijk inwonersaantal van ongeveer een kwart miljoen mensen. Bij de invoering van de Nationale Politie op 1 januari 2013 is deze politieregio samengevoegd met de korpsen Utrecht en Flevoland tot de Regionale Eenheid Midden-Nederland, een van de tien regionale eenheden. De dienst opereert nu, vanuit Hilversum, onder naam district Gooi en Vechtstreek.

Kunstroof in Huizen van 5 kostbare schilderijen

Inbrekers hebben naar nu bekend is geworden op woensdagavond 17 september rond 22:30 uur, in de gemeente Huizen, vijf kostbare schilderijen gestolen uit een woning aan de Oud Bussummerweg. Dit heeft de politie van Huizen mede gedeeld. De totale waarde van de tijdens deze kunstroof gestolen kunst wordt geschat op 120.000 Euro. Het gaat om werken van Vertin, Portielje, Jongkind en Koster.

Tijdens een brutale kunstroof bij iemand die in de naastgelegen kamer TV zat te kijken, zijn 5 kostbare schilderijen, waaronder een werk van Johan Barthold Jongkind, ter waarde van 120.000 euro geroofd.Kantelraam
De inbrekers wisten die woensdagavond eenvoudig binnen te komen door een kantelraam te forceren. Terwijl de bewoner in de aangrenzende tv-kamer verbleef namen de dieven vijf kostbare schilderijen weg uit de woonkamer.

Beloning
Het TV programma ‘Bureau NH‘ van RTV NH besteedde op 19 november al aandacht aan deze zaak. De politie vraagt iedereen die meer over deze kunstroof weet te bellen met de opsporingslijn 0800-6070 of met 0800-7000 als u liever anoniem belt. De verzekeringsmaatschappij heeft een beloning uitgeloofd voor de gouden tip.

Inbraak voorkomen door uw deuren op slot te doen

Bij 25% van de inbraken komen inbrekers makkelijk binnen via flipperen, hengelen en insluiping. Het is voor burgers heel makkelijk om het inbrekers moeilijk te maken om een succesvolle inbraak te plegen. Om die reden is het ministerie van Veiligheid en Justitie de campagne ‘Maak het ze niet te makkelijk’ gestart.

 

Deze overheidscampagne moet de ingezette daling van het aantal woninginbraken versterken want u hoeft uitsluitend wat alerter te zijn op ongenode gasten.

Zelf maatregelen treffen
Minister Opstelten van Justitie: “Het aantal woninginbraken daalt fors door een effectieve aanpak en samenwerking van het ministerie van veiligheid en justitie, politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie. Maar burgers kunnen zelf ook veel doen. Door hen te stimuleren zelf preventieve maatregelen te treffen, zoals zorgen voor goede sloten, kunnen we het aantal inbraken nog verder laten dalen. Want elke inbraak is er één teveel.”

Sloten
Rodney Bos, Landelijk Coördinator Woninginbraken bij de Nationale Politie: “Burgers moeten altijd de sloten gebruiken die zijn gemonteerd, ook bij korte afwezigheid. Ook vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen en daar vinden inbrekers vaak hulpmiddelen zoals een ladder of vuilnisbakken om binnen te komen.”

Maatregelen
De politie neemt veel pro-actieve maatregelen zoals het actief voorkomen van inbraken, toezicht op hot spots en de opsporing en vervolging van inbrekers maar burgers blijven zelf verantwoordelijk voor deugdelijke afsluiting van hun eigendommen. “Laat u eens in de paar jaar door een beveiligingsprofessional adviseren over de laatste ontwikkelingen op veiligheidsgebied. Dat uurtje van uw tijd bespaart u met een beetje geluk een hoop narigheid van een inbraak in uw woning en verlies van uw kostbare bezit.”

Vijf tips

 1. Draai de deur op slot als u weg gaat. Trekt u de voordeur alleen maar dicht dan kan deze met een creditcard of hard stuk plastic makkelijk worden geopend.
 2. Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt en leg geen dure spullen in het zicht. Laat licht branden en maak bij langere afwezigheid afspraken met de buren.
 3. Sluit alle ramen indien u ook maar even weg gaat, ook dak- en wc-raampjes. Een insluiper heeft aan een paar minuten genoeg om uw spullen mee te nemen.
 4. Laat geen sleutels aan de binnenkant van uw deuren zitten. Een inbreker hoeft dan alleen maar een raampje in te slaan en kan de deur zo van het slot draaien.
 5. Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg. Inbrekers komen vaak via hoger gelegen verdiepingen binnen. Haal alles weg waarlangs een inbreker kan klimmen.

Inbraakervaring is slecht voor de gezondheid

Slachtoffers van een inbraak houden hieraan vaak langdurig psychische en lichamelijke klachten over. Ze komen moeilijker in slaap of hebben last van nachtmerries. Ook concentratieproblemen komen na een inbraakervaring regelmatig voor, terwijl men ook vaker boos of gespannen is.

Een inbraakervaring laat diepe sporen achter. Circa 40% van de mensen bij wie is ingebroken, voelt zich na deze inbraak niet meer veilig in het eigen huis. Ongeveer 20% van de slachtoffers denkt zelfs daar de rest van het leven last van te houden.

Ogen
Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is geschrokken van deze percentages. “Het ministerie steunt daarom het initiatief van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) om je eigen huis door de ogen van een inbreker te bekijken. Je ziet dan de probleempunten en kunt maatregelen nemen om inbraak tegen te gaan. Het gebeurt nog te vaak dat mensen een inbraakervaring moeten ondergaan”, aldus de minister.

Goede kant
Het kabinet wil het aantal woninginbraken terugdringen tot maximaal 61.000 in 2018. In 2012 waren dat er nog 91.000. Inmiddels lijkt het de goede kant op te gaan. Het aantal inbraken in de eerste acht maanden van 2014 is met 16% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Maar het zijn nog altijd cijfers die er niet om liegen.

Schade
“Er wordt dagelijks 240 keer een poging tot inbraak gedaan waarvan er 160 slagen. Uit onderzoek blijkt dat de schade gemiddeld 2.800 euro bedraagt”, aldus Staal. “De emotionele schade na een inbraakervaring blijkt echter vele malen groter te zijn. De klachten verschillen tussen mannen en vrouwen. Mannen voelen zich meer verdrietig of neerslachtig dan vrouwen na een inbraak. Vrouwen kampen vaker met gevoelens van boosheid of irritatie. Ook hebben vrouwen meer moeite om in slaap te komen, slapen zij onrustiger en worden vaker bij ieder geluidje in huis wakker. Mannen hebben daarentegen na een inbraakervaring meer last van nare dromen of nachtmerries.”

Advies
Twijfelt u eraan of uw huis wel echt goed beveiligd is tegen inbraak? En wilt u een overwogen advies over de aanpassingen die uw huis veiliger maken? Neemt u dan even contact met ons op. Wij komen graag bij u langs om ‘door de ogen van een inbreker’ de inbraakgevoelige punten en risico’s van uw huis in kaart te brengen.

Inboedelverzekering betaalt niet uw beveiliging

Een inbraak is nooit leuk. Of u nu wel of niet thuis was tijdens de inbraak, het gevoel dat er een onbekende in uw woning is geweest om rond te snuffelen in uw persoonlijke spullen, is onbehagelijk. Maar wat kan in zo’n geval uw inboedelverzekering voor u betekenen?

Het is vervelend dat ’t Gooi bekend staat om z’n welvaart. Het blijkt voor inbrekers aanleiding om hun ‘werkterrein’ hierheen te verleggen. En dat heeft u liever niet. Maar kunt u voor uw beveiligingsaanpassing bij uw inboedelverzekering terecht?

Beveiligingsmaatregelen 
Om de kans op een inbraak te verkleinen, kunt u echter diverse beveiligingsmaatregelen treffen zoals het laten plaatsen van goede sloten, het laten aanbrengen van inbraakwerende strips, het laten plaatsen van dievenklauwen, etc. En ja, een veiliger huis kost wat geld maar een goede inbraakbeveiliging loont en geeft u een prettige nachtrust terug.

Schadevergoeding
De kosten die u maakt om uw inbraakbeveiliging te optimaliseren, kunt u niet in rekening brengen bij uw inboedelverzekeraar. U kunt dus, indien u een inboedelverzekering hebt afgesloten, een verzekeraar – laten – benaderen om uw schade vergoed te krijgen. Maar een verzekeringsmaatschappij betaalt niet uw beveiligingsmaatregelen.

Premieverlaging
U hebt echter wel recht op een verlaging van de verzekeringspremie indien uw woning goed is beveiligd tegen inbraak. U hoeft dan voor uw inboedelverzekering minder premie te betalen indien voor uw woning keurmerken zijn afgegeven zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Overwogen advies
Mogen wij u een zinvolle tip geven? Gaat u nooit willekeurig te werk als u uw pand wilt – laten – beveiligen. Er lopen in ’t Gooi net iets teveel snelle ‘beunen de haas’ rond die uw probleem ‘wel eventjes oplossen’ maar die deze eerder verergeren dan wegnemen. Laat u eerst rustig en goed adviseren voordat u werk laat uitvoeren waarvan later blijkt dat het beter en vaak ook nog goedkoper gedaan had kunnen worden. Dat betaalt u namelijk wel terug.

Woningoverval aan de Hilversumseweg in Laren

Een 73-jarige bewoner van een huis aan de Hilversumse is slachtoffer geworden van een woningoverval. Hij zat op 7 oktober, rond 23:30 uur in zijn keuken. Plotseling stonden er twee mannen achter hem waarvan er één roept om de sleutel van de kluis.

Een 73-jarige man is op 7 oktober ’s avonds aan de Hilversumseweg in Laren, in zijn woning overvallen door drie mannen. Het trio overvallers roofde de kluis van de man leeg en nam alle sieraden en andere kostbaarheden mee.

Derde overvaller
De angstige bewoner heeft de sleutel van de kluis aan de overvaller gegeven, terwijl hij een derde overvaller ziet verschijnen. Het drietal haalt vervolgens de kluis helemaal leeg. Omdat de overvallers even zijn afgeleid, zag de bewoner kans om heimelijk 112 te bellen. De drie verdachten van deze woningoverval, allen geheel in zwart gekleed, zijn er in onbekende richting vandoor gegaan, de bewoner ongedeerd achter latend.

Schuifpui geforceerd
Nadat de mannen uit de woning waren vertrokken zag de geschrokken bewoner dat ook zijn slaapkamer is doorzocht en dat de schuifpui van zijn woning is geforceerd. Er zijn sieraden en een geldbedrag weggenomen. De politie heeft deze woningoverval in onderzoek.

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen die iets gezien hebben op, of in de omgeving van, de Hilversumseweg in Laren. Ook personen die andere informatie hebben die voor het vinden van de overvallers van belang kan zijn, worden verzocht contact op te nemen met de recherche van de politie in Hilversum op telefoonnummer 0900 8844 (lokaal tarief). Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op het nummer 0800 7000.